ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Ελ.Βενιζέλος Βασικά Χαρακτηριστικά :

Name / Όνομα: El.Venizelos

Previous Known Names (year) / Προηγούμενα ονόματα (έτος): Stena Polonica(1984-1988), Bonanza(1989-1990), Kydon II(1991-1992)

IMO Number: 7907673

Μήκος: 175,40 m3Πλάτος: 28,50 m

Gross tonnage / Μεικτό εκτόπισμα: 38261 tons

Year Build / ΄Ετος ναυπήγησης: 1984-1992

Yard/Country /Ναυπηγείο/Χώρα: Stocznia, POLAND - Perama, GREECE

Engines (Maker and Capacity) /Μηχανές (Μάρκα και Ισχύς): 4 x Scoda Sulzer 16ΖV 40/48

Service Speed / Υπηρεσιακή Ταχύτητα: 21,5Knots

Operator/Διαχειριστής: ANEK Lines

Previous Owners / Προηγούμενοι πλοιοκτήτες: Stena Lines

Το “ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ” είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοιά της Μεσογείου.
Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1984 στα Ναυπηγεία GDYNIA της Πολωνίας με το όνομα “Stena Polonica”.
Λόγω μη τήρησης χρονοδιαγράμματος δεν το αγόρασε τελικά η STENA LINE αλλά πωλήθηκε στην Fred Olsen Lines με το όνομα “Bonanza”. Σύντομα όμως, μεταπωλήθηκε χωρίς να έχει ολοκληρωθείκε η κατασκευή του στην Anek Lines και ολοκληρώθηκε στα ναυπηγία Περάματος το 1992.
Ως ένα από τα μεγαλύτερα επιβατικά πλοία που πλέουν στη Μεσόγειο αποτέλεσε επί σειρά ετών τη “ναυαρχίδα” της ΑΝΕΚ, μεταφέροντας με άνεση και ασφάλεια επιβάτες στη γραμμή της Κρήτης αλλά και της Ιταλίας.
Είναι πλοίο ναυπήγησης ice-class. Διαθέτει τέσσερις μηχανές και πέντε ηλεκτρομηχανές και έχει πιστοποίηση για να ταξιδεύει στις Η.Π.Α. και στη Νότια Αφρική. Επίσης μπορεί να ναυλωθεί για κρουαζιέρα, για πλωτό ξενοδοχείο και για συνέδρια.
Το πλοίο επίσης έχει χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση πολιτών από τη Λιβύη αλλά και για τη μεταφορά προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά.

Η ομάδα μας επισκέφθηκε στο λιμάνι της Σούδας  την ναυαρχίδα της ΑΝΕΚ LINES Ελευθέριος Βενιζέλος. Το πολυτελές πλωτό ξενοδοχείο της ΑΝΕΚ εκτελεί το δρομολόγιο Χανιά – Πειραιάς για τους θερινούς μήνες σε συνεργασία με το Blue Galaxy.

Αφού μπήκαμε σιγά σιγά στο πλοίο από το πελώριο γκαράζ οπού εκεί μας υποδέχθηκε ο καπετάν Στράτος και άρχισε να μας ξεναγεί στο πλοίο. Αρχικά ο καπετάν στρατός μας είπε: Το πλοίο έχει 6 γκαράζ συνολικά και δυνατότητα μεταφοράς 800 οχήματα ή σε μεικτή φόρτωση 512 Ι.Χ. και 46 φορτηγά, ή αλλιώς 400-420 αυτοκίνητα και 65 νταλίκες. Ανεβαίνοντας από τις κυλιόμενες σκάλες αντικρίζουμε την πλήρες ανακαινισμένη reception  και έπειτα επισκεφτήκαμε  τα ανακαινισμένα σαλόνια του πλοίου στα οποία μπορούν να καθίσουν 420 άτομα ταυτόχρονα .

Καθίσαμε στο πελώριο σαλόνι του πλοίου με το καπετάν Στρατό μας είπε ότι: "Το Ελευθέριος Βενιζέλος ανακαινίστηκε  πρόσφατα από την ΑΝΕΚ και παρέχει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας όσον αναφορά τα συστήματα ασφάλειας ,στον ξενοδοχειακό τομέα μετά από την ανακαίνιση το πλοίο είναι φοβερό καθώς τα πιο μοντέρνα χρώματα του δίνουν στον επιβάτη  μια αίσθηση φρεσκάδας. Προχωρήσαμε σιγά σιγά προς Το self service το οποίο έχει χωρητικότητα 600 ατόμων, 

Σιγά σιγά με πολύ κουβέντα και με το χαμόγελο από τα αστεία του καπετάν Στράτου φτάνουμε στην Disco του πλοίου η οποία disco λειτουργούσε όταν το πλοίο έκανε κρουαζιέρες. Αφήνοντας πίσω την disco πάμε στο εντυπωσιακό εστιατόριο του πλοίου που έχει  χωρητικότητα 420 ατόμων και πολλές άλλες υπηρεσίες και ανέσεις Προχωράμε προς τις πολυτελώς ανακαινισμένες καμπίνες του πλοίου με τα 1600 κρεβάτια που διαθέτει οπού  μπορεί ο κάθε επιβάτης να απόλαυση πραγματικά μια βασιλική θα λέγαμε ξεκούραση  κατά την διάρκεια του ταξιδιού καθώς οι καμπίνες είναι  άνετες και φιλόξενες.                                 

Ανεβαίνουμε ακόμα πιο πάνω στη γέφυρα του πλοίου οπού εκεί ο καπετάνιος μας καλώς όρισε και μας ξενάγησε στο βασίλειο του όπως του είπαμε. Ένα σωρό χειριστήρια θα δει  κανείς αν επισκεφτεί την γέφυρα του πλοίου που το κάθε ένα από αυτά κάνει και κάτι διαφορετικό στο πλοίο. Ο καπετάνιος έκατσε με μεγάλη χαρά και μας εξήγησε τι κάνει το κάθε τι που είναι στην γέφυρα

 

Πριν κατεβούμε στο εντυπωσιακό μηχανοστάσιο του πλοίου κάναμε μια βόλτα στο κατάστρωμα όπου είδαμε το εντυπωσιακό  μπαρ του πλοίου....