ΈΛΥΡΟΣ

Έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που το πλοίο ξεκίνησε δρομολόγια στη γραμμή Χανιά-Πειραιάς και αναμφισβήτητα έχει αποκτήσει φανατικό κοινό είτε από επιβάτες είτε από καραβολάτρες σε Ελλάδα και εξωτερικό. 10 χρόνια τώρα όποια γραμμή έχει κληθεί να εξυπηρετήσει οι επιβάτες έχουν μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις καθώς εντυπωσιάζει με τους μεγάλους και καλόγουστα μοντέρνους κοινόχρηστους χώρους του , με το ευχάριστο ταξίδεμα του με, τις ευρύχωρες και άνετες καμπίνες του γενικά είναι ένα πλοίο που με το που μπεις σε αυτό το νιώθεις σπίτι σου , σε αγκαλιάζει με τα ζεστά του χρώματα και τους φωτεινούς χώρους του. Ένα πλοίο πολυεργαλείο με μεγάλα γκαράζ με μεγάλο πρωτόκολλο επιβατών μεγάλο αριθμό κρεβατιών και με ικανοποιητική ταχύτητα αποτελεί θησαυρό στα χέρια της ΑΝΕΚ.

 Η κατασκευή ξεκίνησε στις 05/06/1997 στα ναυπηγεία Mitsubishi Heavy Industries στην Ιαπωνία και παραδόθηκε στην εταιρεία ΚΚ Blue Highway Line στις 19/01/1998 με το όνομα Sunflower Tsukuba και δρομολογήθηκε στην γραμμή Ooarari-Tomokomai. To 2002 πέρασε στην ιδιοκτησία της MOL ferry ενώ το 2006 πέρασε στην ιδιοκτησία της Highashi Nihon Ferry με το όνομα Ferry Tsukuba . Στις 16/7/2007 πέρασε στην ιδιοκτησία της ΑΝΕΚ ενώ στις 24/7 ανυψώθηκε η ελληνική σημαία στο πλοίο και ονομάστηκε ΕΛΥΡΟΣ. Μετά από ένα μακρύ ταξίδι από την Ιαπωνία το πλοίο έφτασε στο Πέραμα για να ξεκινήσουν οι εργασίες μετασκευής του για τα νέα καθήκοντα του στις 27/8/2007. Μετά από ένα χρόνο το πλοίο μεταμορφώθηκε από ένα πλοίο Ro-Ro σε ένα πολυτελές Cruiseferry. Στο πλοίο προστέθηκαν 2 καταστρώματα με καμπίνες, 3 σαλόνια, 2 εστιατόρια, παιδότοπο, αεροπορικά καθίσματα και ένα εξωτερικό μπαρ ικανά να καλύψουν τις απαιτήσεις των επιβατών. Δραστηριοποιήθηκε μετά από λαμπρή τελετή εγκαινίων σε Σούδα και Πειραιά στην γραμμή Χανιά-Πειραιάς στις 28/9/2008. Μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια εκτός από τη γραμμή των Χανίων έχει δραστηριοποιηθεί στη γραμμή του Ηράκλειου για 2 περιόδους το γενάρη του 2010 για ένα μήνα και το Σεπτέμβρη του 2017 επίσης για ένα μήνα. Το 2014 ναυλώθηκε στη κυβέρνηση της Λιβύης για να γίνει πλωτό κοινοβόυλιο, το πλοίο κατέπλευσε ανοιχτά των ακτών του Τομπρόυκ για την ασφάλεια των μελών του κοινοβουλίου από τις 2/9/2014 έως τις 25/9/2014 όταν και έληξε η ναύλωση. Τέλος για 3 καλοκαίρια συγκεκριμένα το 2016 2017 και 2018 ναυλώθηκε από την Αlgerie Ferries για τη γραμμή Αλγέρι-Μασσαλία.Το Έλυρος έχει μήκος 192μ ,πλάτος 27μ βύθισμα 6,80μ ,πρωτόκολλο 2000 επιβατών και χωρητικότητα 650 ιχ η 140 φορτηγών. Έχει υπηρεσιακή ταχύτητα 21 κόμβων με μέγιστη 24 κόμβους ταχύτητα που πηγάζει από 2 μηχανές Pielstick 12PC4-2 ιπποδύναμης 35093 ίππων επίσης διαθέτει 2 thrusters ένα στην πλώρη και ένα στην πρύμνη που λειτουργούν είτε μέσω των κύριων μηχανών και μεσώ των ηλεκτρογεννητριών και συνολικό εκτόπισμα 29961 τόνων.

Με αφορμή τους ποδηλατικούς αγώνες που είχαν διοργανωθεί το Σάββατο 6/10 λάβαμε πρόσκληση από την κυρία Άννα Νικολακάκη να πραγματοποιήσουμε το αφιέρωμα μας. Έτσι και ξεκινήσαμε. Στο πλοίο μπαίνουμε στο πλοίο από τον καταπέλτη στο κατάστρωμα 3 όπου συναντάμε το κυρίως γκαράζ το οποίο φορτώνεται από 2 καταπέλτες στην πρύμνη (προσθήκη της μετασκευής του στην Ελλάδα) στο γκαράζ αυτό φορτώνονται Ι.Χ και φορτηγά οχήματα ένα επίπεδο κάτω είναι το γκαράζ 2 το οποίο έχει χωρητικότητα 50 Ι.Χ. Πάνω από το κυρίως γκαράζ έχουμε το δεύτερο κυρίως γκαράζ στο οποίο επίσης φορτώνονται Ι.Χ και φορτηγά. Συνολικά τα γκαράζ του πλοίου έχουν χωρητικότητα 650 Ι.Χ η 140 φορτηγά οχήματα.

Μετά την περιήγηση μας στα γκαράζ πηγαίνουμε στο χώρο υποδοχής των επιβατών στο κατάστρωμα 3, ανεβαίνουμε τις κυλιόμενες σκάλες και οδηγούμαστε στο κατάστρωμα 7 και στη ρεσεψιόν του πλοίου, στο χώρο της ρεσεψιόν υπάρχει ένα μικρό σαλονάκι και μία οθόνη που δείχνει πού βρίσκεται το πλοίο σε πραγματικό χρόνο. Πίσω από τη ρεσεψιόν βρίσκεται το πρυμνιό σαλόνι του πλοίου με την ονομασία Θάλασσα που απλώνεται σε  2 επίπεδα, με την υπέροχη διακόσμηση του και τον εντυπωσιακό γυάλινο θόλο . Μπροστά από τη ρεσεψιόν έχουμε τα 2 εστιατόρια του πλοίου το self-service με την ονομασία Κοχύλι και το εστιατόριο Ala-carte με την ονομασία Χρυσό, ανάμεσα στα 2 εστιατόρια βρίσκεται η κουζίνα του πλοίου. Στο σημείο αυτό δεξιά και αριστερά έχουμε το ανοικτό κατάστρωμα των λέμβων. Συνεχίζοντας βρίσκουμε μπροστά μας τα καταστήματα του πλοίου όπου μπορεί κάποιος να βρει και να αγοράσει είτε κάποιο περιοδικό, μικροαντικείμενο η σνακ είτε κάποιο επώνυμο ρούχο κολόνια η αξεσουάρ σε προσιτές τιμές. Δίπλα από τα καταστήματα υπάρχει ένας μικρός παιδότοπος για τους λιλιπούτειους επιβάτες του πλοίου όπως επίσης και ένα μικρό σαλόνι με την ονομασία Waves .Τέλος στο κατάστρωμα αυτό συναντάμε το πλωριό σαλόνι του πλοίου με την ονομασία Φάρος ,όνομα που έχει εμπνευστεί από τον ενετικό φάρο στα Χανιά, οι αποχρώσεις του κόκκινου και του μοβ συνθέτουν ταυτόχρονα με τα μεγάλα παράθυρα με την θέα στην καλλίγραμμη Ιαπωνική πλώρη του μια ιδανική ατμόσφαιρα για τον επιβάτη να χαλαρώσει και να απολαύσει ταξίδι με το πλοίο. 

Ένα επίπεδο επάνω στο κατάστρωμα 8 συναντάμε τα αεροπορικά καθίσματα του πλοίου χωρισμένα σε 3 αίθουσες τα οποία είναι από τα πιο αναπαυτικά που υπάρχουν σε πλοίο της γραμμής. Στο σημείο αυτό έχουμε ένα μικρό κομμάτι του σαλονιού θάλασσα και ένα κοινόχρηστο μπάνιο ΑΜΕΑ . Όλο το υπόλοιπο κατάστρωμα έχει διατεθεί για καμπίνες. Το Έλυρος διαθέτει  400 καμπίνες με 750 κρεβάτια κατηγοριών, Lux με διπλό κρεβάτι, μικρό σαλόνι τηλεόραση 40 ιντσών, ψυγειάκι και την υπηρεσία Cabin cinema on demand όπου ο επιβάτης μπορεί να παρακολουθήσει οποία ταινία επιθυμεί μέσα από μία μεγάλη συλλογή ιδιαίτερα ευχάριστη λεπτομέρεια η προσφορά κρητικού ρακόμελου στους επιβάτες της Lux , επίσης το πλοίο διαθέτει δίκλινες καμπίνες εσωτερικές και εξωτερικές με παρόμοιες ανέσεις με αυτές της Lux, 2 καμπίνες ΑΜΕΑ με ράμπες πρόσβασης και ιδιέταιρη ευρυχωρία πράγμα που εξυπηρετεί τις ανάγκες των ατόμων αυτών, τέλος το πλοίο διαθέτει τρίκλινες και τετράκλινες καμπίνες εσωτερικές και εξωτερικές μάλιστα οι εσωτερικές έχουν και ένα τεχνητό φινιστρίνι πράγμα που κάνει την καμπίνα να φαίνεται πιο φωτεινή, όλες οι καμπίνες ανεξαρτήτως κατηγορίας διαθέτουν τηλεόρασηΑνεβαίνουμε στο κατάστρωμα 9 το οποίο έχει αποκλειστικά δίκλινες και Lux καμπίνες και προχωρώντας πρύμα συναντάμε το εξωτερικό μπαρ του πλοίου με την ονομασία Ωκεανός στο οποίο σερβίρεται φρέσκος γύρος. Τέλος ανεβαίνουμε στο κατάστρωμα 10 όπου έχουμε το ελικοδρόμιο, τον χώρο φύλαξης κατοικίδιων και τον εγκέφαλο του πλοίου την γέφυρα του. Η γέφυρα του έχει το κλασικό Ιαπωνικό σχεδιασμό όντας πλήρως λειτουργική και με σύγχρονα μέσα πλοήγησης και ασφάλειας.

Ευχαριστούμε την κα Άννα Νικολακάκη (υπεύθυνη χορηγιών) για την μεσολάβηση της που οδήγησε στο να πραγματοποιήσουμε το αφιέρωμα μας.Τον κο Σοφοκλή Καραμπούλη (θαλαμηπόλο) για την ξενάγηση στους χώρους του πλοίου και την βοήθεια που μας προσέφερε.Τον κο Ζαχαράκη Νικόλαο (υποπλοίαρχο) για την ξενάγηση του στους χώρους της γέφυρας και για την προθυμία του να μας απαντήσει σε ότι ερώτηση θελήσαμε.Και τον κο Καλογεράκη Αντώνη (υποπλοίαρχο) για τη βοήθεια του να ολοκληρώσουμε το αφιέρωμα μας.Καθώς επίσης καί τον πλοίαρχο του Έλυρος Κο Μάρκο Πολομαρκάκη.

Ευχόμαστε στο πλοίο και στο πλήρωμα του ευχάριστα και ασφαλή ταξίδια σε όποια θάλασσα και αν ταξιδεύουν και ο Άι Νικόλας πάντα στην πλώρη τους.