OLYMPUS

 12 Δεκεμβρίου 2019,

 Το οχηματαγωγό επιβατηγό ΟLYMPUS καταπλέει για πρώτη φορά στο λιμάνι του Ρεθύμνου, σπάζοντας έτσι τον ναυτικό αποκλεισμό του Ρεθύμνου μετά από 7 χρόνια. H ομάδα του Souda Ships βρέθηκε στο λιμάνι του Ρεθύμνου μεταφέροντας σας εντυπώσεις και εικόνες από τη νέα αυτή γέφυρα σύνδεσης του Ρεθύμνου με τη ηπειρωτική χώρα.

Ο Αγώνας για τη ακτοπλόική ένωση του Ρεθύμνου με τη Ηπειρωτική Ελλάδα

 Μέχρι τις αρχές τις δεκαετίας του 1980 οποιοσδήποτε κάτοικος του Ρεθύμνου ήθελε να μεταβεί στη ηπειρωτική χώρα, θα έπρεπε να μεταβεί είτε στα Χανιά, είτε στο Ηράκλειο για να πάρει από εκεί το πλοίο για το λιμάνι του Πειραιά ταξιδεύοντας στο επικίνδυνο εθνικό οδικό δίκτυο της νήσου. Όλα αυτά αλλάζουν το 1983 με τη δημιουργία της Ρεθυμνιακής, η οποία αλλάζει άρδην τα δεδομένα στη ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ρεθύμνου με τον Πειραιά. To 1983 δρομολογείται το ταχύπλοο καταμαράν Νέαρχος, γεγονός που αποτελεί τη αρχή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Ρεθύμνου με τον Πειραιά. Το συμπαθές αυτό σκαρί προσέφερε πολλά, αλλά δεν μπορούσε να προσφέρει τα μέγιστα στις ανάγκες της γραμμής. Έτσι τον Φεβρουάριο του 1988 αποφασίζεται από τη διοίκηση της Ρεθυμνιακής η αγορά ενός συμβατικού σκάφους, για τη καλύτερη εξυπηρέτηση της γραμμής του Ρεθύμνου. Το ίδιο μήνα αγοράζεται από τη Ιαπωνία το BIZAN MARU και στις 5 Μαρτίου καταπλέει στο λιμάνι του Ρεθύμνου με το όνομα Αρκάδι. Στη συνέχεια το πλοίο μεταβαίνει στο Πέραμα όπου τη επόμενη διετία δέχεται μία εκτενή μετασκευή η οποία θα το μετατρέψει σε ένα υπερπολυτελές οχηματαγωγό επιβατηγό πλοίο, ενώ στα τέλη του 1989 δρομολογείται στη γραμμή Πειραιάς - Ρέθυμνο αντικαθιστώντας το Νέαρχος το οποίο με τη σειρά του δρομολογείται στο δρομολόγιο από το Ηράκλειο προς τις Κυκλάδες.

 Η κίνηση αυτή έχει τα μέγιστα αποτελέσματα καθώς η επιβατική κίνηση απογειώνεται ενώ οι Ρεθεμνίωτες περήφανοι ταξιδεύουν με το δικό τους συμβατικό πλοίο, το οποίο ανταποκρίνεται επάξια στις ανάγκες της γραμμής, στις προσδοκίες της εταιρείας του αλλά και των επιβατών που το ευχαριστιούνται. Η μία επιτυχία φέρνει τη άλλη και έτσι αποφασίζεται το 1994 η αγορά και ενός δεύτερου πλοίου από τη Ιαπωνία, το Ferry Orange 2 το οποίο καταπλέει στο Ρέθυμνο με το όνομα Πρέβελη και μετά από ένα έτος μετασκευών δρομολογείται το 1995 στο δρομολόγιο Πειραιάς - Ρέθυμνο μαζί με το ομόσταυλο Αρκάδι γεμίζοντας τους κατοίκους του Ρεθύμνου με υπερηφάνεια καθώς η εταιρεία τους διαθέτει τα 2 πιο σύγχρονα και πολυτελή πλοία σε γραμμή εσωτερικού καθώς είναι από τα πιο καινούρια που κυκλοφορούν εκείνη τη εποχή, σε πλόες εντός Ελλάδος ενώ οι ανέσεις που προσφέρουν είναι εφάμιλλες με κρουαζιερόπλοια.

 Τα επόμενα 2 χρόνια αποτελούν τα καλύτερα σε επιβατική κίνηση για τη Ρεθεμνιώτικη εταιρεία με το δίδυμο Αρκάδι Πρέβελη να είναι αρκετά δημοφιλές, όμως τα πράγματα έμελλε να γίνουν εντελώς διαφορετικά για τη Ρεθεμνιακή, καθώς η μείωση της επιβατικής κίνησης, πράγμα που έφερε μείωση των κερδών της εταιρείας και η πίεση του ανταγωνισμού με τη έλευση από τη πλευρά της ΑΝΕΚ των Λατώ και Λισσός, με τη ανακοίνωση για τη ναυπήγηση 2 νεότευκτων πλοίων από τις Μινωικές για τη γραμμή του Ηρακλείου αλλά και η επιθετική πολιτική της Superfast Ferries με δήλωση δρομολόγησης πλοίων της στις γραμμές της Κρήτης, έσφιξε το ζωνάρι του ανταγωνισμού γύρω από τη εταιρεία και μετά από διαπραγματέυσεις για εξαγορά από τις γειτονικές ΑΝΕΚ και Μινωικές η ζυγαριά έγειρε υπέρ της ΑΝΕΚ, οι οποίες το 2000 εξαγοράζουν τη Ρεθυμνιακή και έτσι αρχίζει μία νέα φάση όσο αφορά τη σύνδεση του Ρεθύμνου με τη Ηπειρωτική Ελλάδα. Για τα επόμενα 2 χρόνια τα πράγματα διατηρούνται ως έχουν με το δίδυμο Αρκάδι - Πρέβελη να φορά τα σινιάλα της ΑΝΕΚ ενώ στις ακινησίες τους τα αντικαθιστά το Ρέθυμνο. Το 2002 το Αρκάδι πωλείται από τη ΑΝΕΚ σε εταιρεία αραβικών συμφερόντων και αντικαθίσταται από το θρυλικό άλλα γερασμένο Άπτερα και μαζί με το Πρέβελης αναλαμβάνουν μαζί το δρομολόγιο του Ρεθύμνου μέχρι το 2005 όπου το Άπτερα πωλείται και το Πρέβελης μένει μόνο να εξυπηρετεί το δρομολόγιο.

 Το 2007 η ναυτιλιακή εταιρεία Λέσβου δρομολογεί το Αίολος Κεντέρης 1 στη γραμμή Πειραιάς - Ρέθυμνο δρομολόγιο που το πραγματοποιεί σε 5! μόλις ώρες. Το δρομολόγιο αυτό είναι εποχιακό και το Οκτώβριο του ίδιου έτους διακόπτεται λόγω των μη αναμενόμενων κερδών. Παράλληλα το Πρέβελη αντικαθίσταται από το ομόσταυλο Ιεράπετρα Λ καθώς το πρώτο δρομολογείται στη γραμμή των Χανίων. Το επόμενο έτος δρομολογείται για τη θερινή περίοδο στο Ρέθυμνο για τη απευθείας σύνδεση του με τον Πειραιά το Ηighspeed 5 από τη Hellenic Seaways αν και με περισσότερη προβολή μέσω διαφήμισης και με πιο βολικές ώρες από αυτές του Αίολος Κεντέρης 1, το εγχείρημα δεν είχε τη αναμενόμενη επιτυχία και τον Οκτώβριο το δρομολόγιο τερματίζεται. Παράλληλα και η ΑΝΕΚ αποσύρει το Ιεράπετρα από τη γραμμή του Ρεθύμνου καθώς δεν συνέφερε κατά τη άποψη της εταιρείας η δρομολόγηση πλοίου εκείλόγω της χαμηλής επιβατικής κίνησης και των μη αναμενόμενων κερδών. Έτσι το Ρέθυμνο από τότε έμεινε ορφανό από καράβι.

 Αμέσως μόλις εγκαταλείφθηκε η γραμμή του Ρεθύμνου ήδη οι ντόπιοι κάτοικοι της πόλης σκεφτόντουσαν ιδέες για το πώς θα σπάσουν το ναυτικό τους αποκλεισμό καθώς, η επιλογή του να μεταβούν σε κάποιο από τα γειτονικά λιμάνια ήταν δύσκολη εξαιτίας του απαρχαιωμένου και πολύ επικίνδυνου πλέον οδικού δικτύου για τους κατοίκους του Ρεθύμνου οπότε μονόδρομος ήταν, η επίτευξη της σύνδεσης του λιμανιού τους με τον Πειραιά. Πολύ σύντομα δημιουργήθηκαν 2 ομάδες που η κάθε μία είχε διαφορετική προσέγγιση πάνω στο ζήτημα αυτό. Από τη μία η ΝΝΕΡ (Νέα Ναυτιλιακή Εταιρεία Ρεθύμνου) η οποία στοχεύει στο να προσεγγίσει ακτοπλοϊκές εταιρείες στο να δρομολογήσουν πλοίο επί μονίμου βάσης στο δρομολόγιο Ρέθυμνο - Πειραιάς, και από τη άλλη η Cretan Sea Lines η οποία είναι εταιρεία λαϊκής βάσης και στοχεύει στη συγκέντρωση χρημάτων από τον κόσμο, με αντάλλαγμα μετοχές της εταιρείας για τη αγορά πλοίου που θα δρομολογηθεί στο Ρέθυμνο επί μονίμου βάσης. Το επόμενο έτος η ΛΑΝΕ δρομολογεί το πλοίο της Βιτσέντζος Κορνάρος στο δρομολόγιο Ρέθυμνο - Κύθηρα - Αντικύθηρα - Γύθειο - Πειραιάς, σύντομα όμως το πλοίο φεύγει από το λιμάνι του Ρεθύμνου και το δρομολόγιο από εκεί και έπειτα ξεκινά από το λιμάνι της Κισσάμου. Στα επόμενα χρόνια τελικά υπερισχύουν οι προσπάθειες της Cretan Lines και δίδεται προκαταβολή τον Μάιο του 2012 για να αγοραστεί το ΕΛΛΗ Τ της Endavour Lines το οποίο μετά από μικρής έκτασης ανανέωση και με τα σινιάλα πλέον, της Cretan Lines καταπλέει στο Ρέθυμνο στις 29/6/2012 όπου το υποδέχονται πανηγυρικά χιλιάδες Ρεθεμνιώτες για να γνωρίσουν το νέο καμάρι τους. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα στις 21/7/2012 ξεκινά το παρθενικό του δρομολόγιο για Πειραιά σε πανηγυρικό κλίμα καθώς στη προβλήτα βρίσκονται εκατοντάδες κάτοικοι του Ρεθύμνου για να τιμήσουν το γεγονός αυτό. Το πλοίο γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές ενώ σε κάθε δρομολόγιο η επιβατική κίνηση

αυξάνεται όλο και περισσότερο, και καθώς όλα δείχνουν ότι μία νέα Ρεθυμνιακή γεννιέται, το στραβοπάτημα δεν άργησε να συμβεί. Στις 23/9/2012 κατά τη διάρκεια του απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά το πλοίο παθαίνει βλάβη στη δεξιά μηχανή, το πλοίο, έτσι καθηλώνεται στη Σαλαμίνα καθηλώνοντας μαζί και τα όνειρα των Ρεθεμνιωτών για σύνδεση του Ρεθύμνου με τον Πειραιά.

  Τη άνοιξη του 2019 η Golden Star Ferries δρομολογεί τα συμβατικά πλοία της Superferry και Superferry 2 στο δρομολόγιο από τη Ραφήνα για Κυκλάδες με κατάληξη το Ρέθυμνο. Η προσπάθεια αυτή σταμάτησε στο πρώτο κιόλας δρομολόγιο καθώς το λιμάνι του Ρεθύμνου κρίθηκε πολύ ανάβαθο για να προσεγγίζουν τα πλοία της.

 Το ίδιο έτος γίνεται νέα προσπάθεια δραστηριοποίησης του EΛΛΗ Τ στη γραμμή του Ρεθύμνου Η νεοσύστατη Sea Speed Ferries αγοράζει σε δημοπρασία το EΛΛΗ Τ και μετά από εργασίες συντήρησης και επισκευών στο μηχανικό του κομμάτι, και έπειτα από ανανέωση των εσωτερικών του χώρων, αλλά και μετά τη επίλυση γραφειοκρατικών θεμάτων το πλοίο ξεκινά το παρθενικό του δρομολόγιο στις 1/8/2019 από το λιμάνι του Πειραιά για τα λιμάνια της Μήλου της Σαντορίνης και του Ρεθύμνου με το νέο του όνομα OLYMPUS. Αλλά ατυχία χτυπά ξανά το πολύπαθο πλοίο καθώς καθώς προσέγγιζε το λιμάνι της Σαντορίνης προσέκρουσε σε ύφαλο και έτσι το πλοίο οδηγήθηκε στα νεώρια της Σύρου οπού δέχτηκε επισκευές στα ύφαλα του άλλα και έγινε συντήρηση όσο αφορά το μηχανικό του κομμάτι. Μετά από 4 μήνες επισκευών το πλοίο είναι και πάλι πανέτοιμο να εξυπηρετήσει τη γραμμή του Ρεθύμνου και το πρωινό της 12ης Δεκεμβρίου του 2019 το πλοίο ξεκινά κενό επιβατών για το λιμάνι του Ρεθυμνου.

Το OLYMPUS

 Έτσι λοιπόν φτάνουμε στο σήμερα στο πλοίο που από εδώ και έπειτα θα εξυπηρετεί τη γραμμή του Ρεθύμνου το Olympus.

To πλοίο ναυπηγήθηκε στις 02/10/1976 στα ναυπηγεία  Kochi Juko στη χώρα του ανατέλλοντος τη Ιαπωνία με το όνομα Okudogo No 3. Το πλοίο έχει μήκος 141,70 μέτρα, πλάτος 23,5 μέτρα ενώ το εκτόπισμα του ανέρχεται στους 12339 τόνους. Για τη πρώωοση του σκάφους φροντίζουν 2 ΜΑΝ 14 κύλινδρες  κύριες μηχανές 15774 ίππων η κάθε μία που προσφέρουν μέγιστη ταχύτητα της τάξεως των 20.5 κόμβων ταχύτητα αρκετά ικανοποιητική για τις αποστολές που θα κληθεί να αναλάβει. Συνάμα διαθέτει 3 ηλεκτρομηχανές με ισχύ 700kw η καθεμία και ένα bow thruster για τους ελιγμούς του πλοίου στα λιμάνια. Το ίδιο έτος δρομολογείται στη γραμμή που συνδέει το Cobe με τη Matsuyama δρομολόγιο το οποίο εξυπηρετεί ανελλιπώς μέχρι τον Ιούνιο του 1998 όταν αυτό, αγοράζεται από τη Ελληνική Med Link Lines και μετά απο μία ευρείας κλίμακας μετασκευή η οποία το προσαρμόζει στα Ελληνικά δεδομένα δρομολογείται στις γραμμές της αδριατικής και συγκεκριμένα στη γραμμή Πάτρα - Μπρίντιζι. Η γραμμή σημειώνει αρκετή επιτυχία καθώς, το πλοίο γίνεται δημοφιλές με το επιβατικό κοινό. Όμως το 2004 και αφού έχει προηγηθεί η εξαγορά της πλοιοκτήτριας εταιρίας του απο τη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου πωλείται στη νεοσύστατη Εndavour Lines.

  H Endavour Lines μετά τη αγορά του πλοίου πραγματοποίησε εργασίες ανανέωσης του πλοίου στο Πέραμα και δίνει στο πλοίο τη μορφή που έχει και σήμερα, στρογυλέυοντας τα πλαϊνά ανοίγματα και ανανεώνοντας τους εξωτερικούς του χώρους ενώ ιδιαίτερη φροντίδα δόθηκε και για τη διαμόρφωση των εσωτερικών του χώρων. Η Endavor Lines μη έχοντας πείρα στη εκμετάλλευση οχηματαγωγών επιβατηγών πλοίων, ναυλώνει για 2 χρόνια το πλοίο από το Μάρτιο του 2004 μέχρι το Μάρτιο του 2006 στη εταιρεία Maritime Way η οποία το δρομολογεί στη γνώριμη για αυτό γραμμή της Πάτρας με το Μπρίντιζι με το όνομα ΕΛΛΗ Τ. Η ναύλωση ολοκληρώνεται και το πλοίο επιστρέφει στη Endavor Lines η οποία στέλνει το πλοίο για δεξαμενισμό στη Τουζλά της Τουρκίας και στη συνέχεια το δρομολογεί με τη ίδια ονομασία στο γνώριμο δρομολόγιο του με ενδιάμεσα λιμάνια αυτά της Κεφαλονιάς της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας, δρομολόγηση που διαρκεί μέχρι τα τέλη του 2011. Η κίνηση στη γραμμή αυτή αποδυκνείεται κερδοφόρα, παρόλα αυτά η εταιρεία σταματά τη λειτουργία της στα τέλη του 2011 και το καλλίγραμμο αυτό σκαρί βρίσκεται σε αναζήτηση αγοραστή. Το 2012 το πλοίο ναυλώνεται με οψιόν αγοράς από τη νεοσύστατη Cretan Lines, η οποία στοχεύει να το δρομολογήσει στο δρομολόγιο Πειραιάς - Ρέθυμνο. Για το σκοπό αυτό το πλοίο δέχεται τους απαραίτητους καλλωπισμούς και πράγματι ξεκινά δρομολόγια πανηγυρικά τον Ιούλιο του 2012 από το λιμάνι του Ρεθύμνου για τον Πειραιά. Το εγχείρημα όμως αυτό δεν έμελλε να σταθεί από επιτυχία καθώς 2 μήνες αργότερα καθηλώνεται εξαιτίας σοβαρής μηχανικής βλάβης και έτσι οδηγείται ρυμουλκούμενο στα αμπελάκια της Σαλαμίνας τερματίζοντας το εγχείρημα αυτό και οδηγώντας το πλοίο σε ένα αβέβαιο μέλλον για το αν ταξιδέψει ξανά.

 Όμως η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία και το Ιούλιο του 2018 αγοράζεται σε πλειστηριασμό από τη Sea Speed Ferries η οποία,

επισκευάζει τα μηχανικά προβλήματα του πλοίου και ανανεώνει εσωτερικά και εξωτερικά το πλοίο ώστε να μη φανούν σημάδια από τη πολύχρονη ακινησία του και δρομολογεί το πλοίο που πλέον ονομάζεται OLYMPUS στη γραμμή Πειραιάς - Μήλος - Σαντορίνη - Ρέθυμνο μετά και το πέρας των γραφειοκρατικών διαδικασιών, στις 1/8/2019, όμως το ξεκίνημα ήταν από τη αρχή δύσκολο. Η ταχύτητα του πλοίου δεν ήταν η αναμενόμενη καθώς δεν έγινε σωστό στρώσιμο στις ανακατασκευασμένες μηχανές του και σαν να μην έφτανε αυτό κατά τη διάρκεια του κατάπλου του στο λιμένα της Σαντορίνης προσκρούει σε ύφαλο, ο οποίος ευτυχώς δεν προξενεί μεγάλες ζημιές, έτσι η πλοιοκτήτρια εταιρεία μεριμνά, και σε σύντομο χρονικό διάστημα φεύγει από το νεώριο της Σύρου, μετά το πέρας των επισκευών αποκατάστασης της αβαρίας του, είναι έτοιμο ξανά να κάνει μια νέα αρχή.

 12 Δεκεμβρίου 2019 και το ΟLYMPUS προσεγγίζει για πρώτη φορά το λιμάνι του Ρεθύμνου, επιλέγουμε να σταθούμε αρχικά στο πάρκο που βρίσκεται κοντά στο εστιατόριο κορυφή στο Ρέθυμνο, αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο κανείς μπορεί να δει πανοραμικά τη πόλη γύρω του. Εκεί μένουμε μέχρι το πλοίο να φανεί στο Ρεθεμνιώτικο ορίζοντα, και έπειτα και εμείς με τη σειρά μας οδηγούμαστε στο λιμάνι του Ρεθύμνου μαζί με το υπόλοιπο πλήθος από παρευρισκόμενους που βρίσκονται εκεί για τον ίδιο λόγο, να παρακολουθήσουν τη άφιξη του OLYMPUS στο λιμένα. Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα το πλοίο με μία γρήγορη δεξιόστροφη μανούβρα δένει στο λιμάνι του Ρεθύμνου και εμείς όπως και πολλοί άλλοι παρευρισκόμενοι βρίσκουμε τη ευκαιρία να εξερευνήσουμε το OLYMPUS εκ των έσω.

 Η είσοδος μας γίνεται στο κατάστρωμα 3 μέσω του καταπέλτη των επιβατών και αμέσως κατευθυνόμαστε στα γκαράζ του πλοίου. Το OLYMPUS έχει διατηρήσει τα γκαράζ του από τον καιρό του στη Ιαπωνία καθώς αυτά δεν έχουν περιοριστεί εξαιτίας των μετασκευών των οποίων υπέστη. Το πλοίο διαθέτει 2 επίπεδα γκαράζ στα καταστρώματα 2 και 3. Συνολικά τα 2 γκαράζ μπορούν να φιλοξενήσουν 420 ΙΧ οχήματα η 40 νταλίκες σε 650 γραμμικά μέτρα, αριθμός εντυπωσιακός για το μέγεθος του πλοίου και είναι ένα από τα ατού

αυτού του πλοίου.

 Συνεχίζοντας τη περιήγηση μας στους εσωτερικούς χώρους του OLYMPUS, ανεβαίνουμε τις κυλιόμενες σκάλες του πλοίου και περνάμε στο κατάστρωμα 5 στο οποίο βρίσκονται οι περισσότεροι κοινόχρηστοι χώροι του πλοίου. Ανεβαίνοντας τις σκάλες συναντάμε ένα χώρο υποδοχής για τον έλεγχο των εισιτηρίων, ενώ στη πρύμνη του πλοίου έχουμε το κυρίως σαλόνι του πλοίου στο οποίο έχουν γίνει αλλαγές σε σχέση με τον καιρό του ως ΕΛΛΗ, το σαλόνι αυτό είναι αρκετά όμορφο και με αναπαυτικά καθίσματα είναι ένα ευχάριστο 

μέρος να περάσει κανείς το ταξίδι του ενώ υπάρχει άμεση πρόσβαση στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου μέσα από αυτό. Συνεχίζοντας πλωρα συναντάμε τη ρεσεψιόν του πλοίου ενώ στον χώρο αυτό υπάρχει το κεντρικό κλιμακοστάσιο του πλοίου ατόφιο από το καιρό που ήταν το πλοίο στη Ιαπωνία ενώ, αριστερά από το κλιμακοστάσιο έχουμε το κατάστημα του πλοίου το οποίο είναι υπεραρκετό για τις ανάγκες του ταξιδιού καθώς ο επιβάτης μπορεί αρχικά να εφοδιαστεί με ότι χρειάζεται για το ταξίδι του και ακόμα και κάποιο ρούχο η αξεσουάρ ενώ, σύντομα το κατάστημα θα εφοδιαστεί και με παραδοσιακά κρητικά προϊόντα. Τελειώνοντας τη περιήγηση μας στο κατάστρωμα αυτό καταλήγουμε στα εστιατόρια του πλοίου το ala-carte εστιατόριο και στο self-service εστιατόριο του πλοίου και σίγουρα αν κρίνουμε απο τη μυρωδιά που ερχόταν από τα μαγειρεία οι γεύσεις τις οποίες θα προσφέρονται στα 2 εστιατόρια θα είναι μοναδικές, αξίζει να σημειωθεί ότι τα μαγειρεία είναι καινούρια, έχοντας ανακαινιστεί από τον καιρό που υπηρέτησε τη Cretan Lines.

 Επόμενος σταθμός μας είναι το κατάστρωμα 6. Ανεβαίνοντας το κλιμακοστάσιο δεσπόζει το τεράστιο ψηφιδωτό που βρίσκεται εκεί και είναι προίκα του πλοίου εκ Ιαπωνίας και έχει παραμείνει ατόφιο από τον καιρό εκείνο. Το ψηφιδωτό αναπαριστά έναν γνωστό Ιαπωνικό μύθο και είναι μία όμορφη πινελιά στο πλοίο. Συνεχίζοντας προχωράμε σε ένα νέο χώρο του πλοίου. Εκεί έχει γίνει μια αλλαγή από τη τρέχουσα πλοιοκτήτρια εταιρεία καθώς τα αεροπορικά καθίσματα που υπήρχαν εκεί έχουν αντικατασταθεί από ένα μικρό σαλόνι το οποίο προσφέρει έναν παραπάνω κοινόχρηστο χώρο στο πλοίο καθώς αρκετά ήταν τα παράπονα επί Cretan Lines ότι το πλοίο δεν είχε αρκετά σαλόνια, αλλά ούτως η άλλως πολλοί από τους επιβάτες δεν επιλέγουν τα αεροπορικά καθίσματα ενώ, σε κάποια πλοία στις γραμμές της Κρήτης δεν υπάρχουν αυτά, οπότε το σαλόνι αυτό μη διαθέτοντας κάποιο μπαρ που να εξυπηρετεί τους επιβάτες, προσφέρεται και για κάποιον, ο οποίος θέλει να ξεκουραστεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του καθώς πρόκειται για ένα αρκετά ήσυχο μέρος. Στο κατάστρωμα αυτό υπάρχουν καμπίνες όπως καμπίνες υπάρχουν και στο κατάστρωμα 5. Οι καμπίνες του πλοίου είναι πολύ ευρύχωρες και άνετες όπως και σε άλλα Ιαπωνικά πλοία της γενιάς του και δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τις καμπίνες άλλων πλοίων των γραμμών της Κρήτης προσφέροντας όλες τις ανέσεις στον επιβάτη. Συνολικά το πλοίο διαθέτει 76 καμπίνες όλων των κατηγοριών που έχουν 294 κρεβάτια. Συνεχίζουμε τη περιήγηση μας στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου, οι οποίοι είναι τεράστιοι και πράγμα χρήσιμο ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ τα εξωτερικά καταστρώματα είναι πολύ καθαρά και δεν υπάρχουν δυσάρεστες οσμές όπως σε άλλα πλοία τέτοιας ηλικίας ειδικά όταν αυτά έχουν βρεθεί σε ακινησία για τόσο καιρό. Η περιήγηση μας στο κατάστρωμα αυτό τελειώνει στη γέφυρα στη οποία έχει συγκεντρωθεί πολύς από τον παρευρισκόμενο κόσμο θέλοντας να δει τον χώρο αυτό η να ευχηθεί στο πλήρωμα καλά ταξίδια ενώ πολλοί φανατικοί του πλοίου είναι εκεί, ευτυχισμένοι με το γεγονός ότι το OLYMPUS βρίσκεται στο λιμάνι τους.

 

 Τελειώνοντας τη περιήγηση μας καταλήγουμε στο κατάστρωμα 7 όπου συναντάμε το τελευταίο σαλόνι του πλοίου, το οποίο έχει θέα το πέλαγος καθώς βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του πλοίου ενώ σε αυτό υπάρχουν εξωτερικοί χώροι που θα χρησιμοποιηθούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματικά το καλύτερο μέρος στο πλοίο για να περάσει κανείς τη ώρα του ειδικά στα ημερήσια δρομολόγια.

Και κάπου εδώ τελειώνει η περιήγηση μας στο πλοίο καθώς, σύντομα αυτό πρόκειται να αναχωρήσει για το πρώτο του εμπορικό δρομολόγιο από το λιμάνι του Ρεθύμνου. Φεύγουμε από το πλοίο έχοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και πραγματικά ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μας. Ευχόμαστε στο πλοίο να έχει καλά ταξίδια και να αγαπηθεί από αυτούς που το ταξιδεύουν, ενώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον ύπαρχο του πλοίου, Κο Χρήστο Ψωμιάδη για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας προσέφερε και για τη φιλοξενία του στη γέφυρα του πλοίου.

  Τέλος θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε, εσάς τους αναγνώστες μας για μία ακόμη φορά για τη στήριξη σας στη σελίδα μας και να θυμάστε αυτό, το επόμενο ταξίδι είναι το καλύτερο ταξίδι. Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας για νέα αφιερώματα και το 2020.