ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

  Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κρήτης με τα νησιά του αιγαίου, αποτελεί ιστορικά μια κερδοφόρα και πολύτιμη λεωφόρο που συνδέει τις νησιωτικές περιοχές της Νοτίου Ελλάδας. Αυτή η λεωφόρος είναι κερδοφόρα τόσο για αυτούς που την εκμεταλλεύονται με τα πλοία τους, όσο και για τους κατοίκους των περιοχών αυτών, δηλαδή τους κατοίκους της Κρήτης, των Κυκλάδων, και των Δωδεκανήσων. Στο πέρασμα των χρόνων, έχει γίνει ανταλλαγή στοιχείων των πολιτισμών τους, από τη εποχή του χαλκού,  με τον Μινωικό και τον Κυκλαδίτικο πολιτισμό, να έχει επιρροές ο ένας στον άλλο, εξαιτίας ακριβώς της δυνατότητας επικοινωνίας παρόλο που τους χωρίζει η θάλασσα. Στα σημερινά χρόνια η σύνδεση της Κρήτης ακτοπλοϊκά με τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, αποτελεί μία κερδοφόρα γραμμή για τους πλοιοκτήτες καθώς μετακινούνται τουρίστες από το εξωτερικό η και από τη εγχώρια αγορά, οργανωμένοι σε ταξιδιωτικά γκρουπ, η μεμονωμένα, ή όπως γίνεται συχνά άνθρωποι που κατοικούν στα νησιά για να κάνουν πράγματα που χρειάζονται στην καθημερινότητα τους όπως για παράδειγμα την πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι μερικά δρομολόγια προς μικρά άγονα νησιά, είναι επιδοτούμενα από το κράτος. Έτσι αυτές οι γραμμές αποτελούν για τους πλοιοκτήτες φιλέτα.

 

Διαχρονικά, στο πέρασμα των τελευταίων 30 ετών η παροχή της δυνατότητας για σύνδεση των νησιών μεταξύ τους, έχει συμβάλλει τα μέγιστα για τους ντόπιους κατοίκους των περιοχών αυτών, καθώς δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα σε άλλα νησιά όπως η Κρήτη και η Σαντορίνη και έχουν φτιάξει οικογένεια εκεί, ή έχουν επεκτείνει τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες από τον τόπο καταγωγής τους κάνοντας νέες περιουσίες σε αυτά τα μέρη . Όμως πώς ξεκίνησε όλο αυτό; Όπως προαναφέρθηκε η σύνδεση Κρήτης με τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες ξεκινά 4000 χρόνια πριν, με τη διεξαγωγή εμπορίου μεταξύ των πληθυσμών του Μινωικού πολιτισμού και του Κυκλαδίτικου πολιτισμού ανταλλάσσοντας προϊόντα μεταξύ τους αλλά και ιδέες, πράγματα τα οποία τους βοήθησαν τόσο στην συντήρηση τους ανά τα χρόνια όσο και στη δημιουργία ξεχωριστής πολιτιστικής ταυτότητας. Οι μετακινήσεις αυτές συνεχίστηκαν και μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή αλλά και κατά τη περίοδο του Βυζαντίου και της τουρκοκρατίας, έχοντας κυρίως σχέσεις εμπορίου και παροχής στρατιωτικής βοήθειας σε περίπτωση που υπήρχε απειλή εδαφικής ακεραιότητας. Αυτή η περίοδος, πού φυσικά θέλει πολύ ανάλυση, ως προς τα τεκταινόμενα της, αλλά καθώς ονομαζόμαστε Souda Ships... και όχι History Channel θα προχωρήσουμε στις αρχές του 1980, όπου θα αναφερθούμε στους πρώτους που ξεκίνησαν το εγχείρημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Κρήτης με τα υπόλοιπα νησιά του αιγαίου όπως γίνεται σήμερα.

  Ως πρωτοπόρο αυτής της προσπάθειας θα ονομάσουμε τη Dane Sea Lines, καθώς αυτή από το  το 1982 με τη δρομολόγηση του νεοαποκτηθέντος πλοίου της Ιαλυσός στη γραμμή Πειραιάς - Πάτμος - Λέρος - Κάλυμνος - Κώς - Ρόδος με επέκταση προς Κάρπαθο και Ηράκλειο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90 πήρε τα ηνία, ως η πρώτη από πολλές εταιρείες που ασχολήθηκαν με τη ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κρήτης με τη νησιωτική Ελλάδα.

  Την σκυτάλη, πήρε το άτυχο Golden Vergina γνωστό ως Express Samina. Το 1988 αγοράστηκε από τη εταιρεία των ΑΦΩΝ Αγαπητού και δρομολογήθηκε στη γραμμή Πειραιάς - Μήλος - Σαντορίνη - Άγιο Νικόλαο - Σητεία - Κάσο - Κάρπαθο - Ρόδο, προσθέτοντας στο δρομολόγιο της επιστροφής την Ανάφη και τη Φολέγανδρο. Κατά τη περίοδο 1989-1990 έφυγε από τη γραμμή αυτή και δρομολογήθηκε στη γραμμή Ικαρίας - Σάμος μέχρι το τέλος της καριέρας του.

  Ένας ακόμα παλαιός ακτοπλόος που ασχολήθηκε με τη γραμμή αυτή, ήταν οι αδερφοί Νομικού και η Nomicos Lines με τα πλοία τους: Θήρα ΙΙ (1987) και Ελλάς Εξπρές (1988) κάθε Τετάρτη με το δρομολόγιο Πειραιάς - Σύρος - Πάρος - Νάξος - Ίος - Σίκινος - Φολέγανδρος - Σαντορίνη - Ηράκλειο. Το 1988 δρομολογήθηκε το θρυλικό Άνεμος στο δρομολόγιο κρουαζιέρα, Θεσσαλονίκη - Σκιάθος - Σκύρος - Σύρος - Πάρος - Σαντορίνη - Ηράκλειο, αλλά αργότερα προστέθηκαν και άλλες στάσεις στο δρομολόγιο, όπως η Σκόπελος, η Νάξος και η Μύκονος.

  Το 1989 η Arcadia Lines των αδελφών Μουλοπούλου,  δρομολόγησε τα πλοία της Πάρος και Νάξος στη διαδρομή Πειραιάς - Σύρος - Πάρος - Νάξος - Ίο - Σαντορίνη - Ηράκλειο. Το δρομολόγιο γινόταν καθημερινά και κάθε Τρίτη το πλοίο έκανε στάση και στο νησί της Ανάφης. Ενώ το 1990 η Ventouris Sea Lines δρομολογεί το όμορφο, αλλά συγκλονιστικά αργό Σίφνος Εξπρές στο δρομολόγιο από Πειραιά για Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα για τα πρώτα δυο χρόνια προσέγγιζε το λιμάνι του Αγίου Νικολάου στη στάση του στη Κρήτη ενώ από το 1993 προσέγγιζε το λιμάνι του Ηρακλείου μέχρι το 1994 που έκλεισε η γραμμή.

  Πέρασμα από τη γραμμή έκανε και η GA Ferries του κάπτα Μάκη Αγούδημου, ο οποίος δρομολόγησε το 1990 το καινούριο, πολυτελές, και γρήγορο σκάφος του Νταλιάνα, στο δρομολόγιο Πειραιάς - Πάρος- Νάξος - Σαντορίνη - Ηράκλειο κερδίζοντας τις εντυπώσεις, ενώ το 1992 αντικαθίσταται από το ομόσταυλο, Ροδάνθη, το οποίο κάνει επέκταση του δρομολογίου προς τη Κάσο και τη Κάρπαθο. Η παρουσία της εταιρείας στη γραμμή επεκτείνεται το 1997 με τη δρομολόγηση του καινούριου της πλοίου Δημητρούλα στο δρομολόγιο απο Θεσσαλονίκη για Σποράδες, Κυκλάδες με τελικό προορισμό τη Κρήτη, αυτό το δρομολόγιο συνεχίστηκε μέχρι το 1999.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι και Κρητικές Εταιρείες δρομολόγησαν πλοία τους, για την ένωση της Κρήτης με τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα με το ξεκίνημα να γίνεται από τη Cretan Ferries (Ρεθυμνιακή) το 1989 με το καταμαράν Νέαρχος σε δρομολόγια από το λιμάνι του Ρεθύμνου για τις Κυκλάδες μέχρι το 1992, στη συνέχεια το νεοαποκτηθέν Πρέβελη έκανε από το 1995 μέχρι το 2000 στάση στη Σίφνο, στη διάρκεια του δρομολογίου του από Ρέθυμνο για Πειραιά. 

  Αν όχι το μεγαλύτερο, αλλά ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύνδεσης της Κρήτης με τις Κυκλάδες είναι οι Μινωικές Γραμμές, η οποία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται από το 1996 αρχικά με το πλοίο El Greco στο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Σκιάθος - Σύρος - Νάξος - Σαντορίνη - Ηράκλειο και το ίδιο έτος δρομολογείται το Αριάδνη στην διαδρομή Πειραιάς - Πάρος - Νάξος - Σαντορίνη προσεγγίζοντας μερικές φορές και το λιμάνι του Ηρακλείου.

Τα 2 πλοία αυτά έφεραν τη επανάσταση στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια με τη συνέπεια, την πολυτέλεια τους και τη εξυπηρέτηση του πληρώματος, ενώ έκαναν τις Μινωικές σύντομα δυνατό όνομα στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια. Το 1997, δρομολογείται το νέο Highspeed Catamaran της εταιρείας στο δρομολόγιο Πάρος - Νάξος - Σύρος - Μύκονος ενισχύοντας τη θέση της εταιρείας στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια.

Το ταχύπλοο σκάφος της εταιρείας μαζί με πολλά συμβατικά της όπως το Αριάδνη μεταφέρονται στο στόλο της νεοσύστατης Minoan Flying Dolphins το 1999, η οποία θα εκμεταλλεύεται πλέον τα δρομολόγια αυτά για λογαριασμό των Μινωικών. Το 2002 το El Greco πωλείται και για μερικά δρομολόγια αναλαμβάνει , το νεότευκτο Προμηθέας το οποίο με την σειρά του  αντικαθίσταται από το Δαίδαλος, το οποίο μένει στη γραμμή μέχρι τη πώληση του το 2005. Η Minoan Flying Dolphins που αναλαμβάνει από το 1999 τα ενδοκυκλαδικά, το 2003 δρομολογεί για ένα έτος το Εξπρές Απόλλων στο δρομολόγιο Πειραιάς - Πάρος - Νάξος - Ίος - Σαντορίνη - Ηράκλειο, ενώ ήδη από το 2002 είχε δρομολογήσει το Flying Cat 4 στο δρομολόγιο Ηράκλειο - Σαντορίνη - Ίος - Νάξος - Πάρος και επιστροφή. Αργότερα στο ίδιο δρομολόγιο και το μεγαλύτερης χωρητικότητας Highspeed 4. Και τα 2 έμειναν στη γραμμή και μετά τη μετονομασία της  Hellas Flying Dolphins, σε Hellenic Seaways, το 2005. Το 2013 το Highspeed 4 αντικαταστάθηκε από το πιο σύγχρονο Highspeed 5. Το 2018 οι Μινωικές ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι αγοράζοντας το πλοίο αυτό και ξεκινάνε από τον Ιούνιο του ίδιου έτους δρομολόγια στη γραμμή Ηράκλειο - Σαντορίνη - Ίος - Πάρος - Μύκονος, ενώ παράλληλα το ίδιο καλοκαίρι για τα πλοία Κνωσσός και Φαιστός Παλας κατα τη διάρκεια των ημερησιων δρομολογίων τους  προστέθηκε το λιμάνι της Μήλου μία κίνηση, πολύ πετυχημένη που συνεχίστηκε και το επόμενο καλοκαίρι.

​  Η ΛΑΝΕ, μία ακόμα κρητική εταιρεία που έκανε εφικτή τη σύνδεση της Κρήτης με τη νησιωτική Ελλάδα, από το 1995 με τη αγορά του Βιτσένζος Κορνάρος και τη δρομολόγηση του στη γραμμή Πειραιάς - Μήλος - Άγιος Νικόλαος - Σητεία, και το 1999 με τη απόκτηση από την ΑΝΕΚ του Ιεράπετρα Λ.  το οποίο το δρομολόγησε το ίδιο έτος στη διαδρομή Πειραιάς - Άγιος Νικόλαος - Σητεία - Κάσο - Κάρπαθο.

  Τέλος, η ΑΝΕΚ από το 2009 εκτελεί δρομολόγια από τον Πειραιά για Μήλο - Σαντορίνη - Ηράκλειο - Σητεία - Κάσο - Κάρπαθο - Διαφάνι - Χάλκη - Ρόδο μέχρι και σήμερα εξυπηρετώντας με συνέπεια  και τα πιο απομακρυσμένα άγονα νησιά της Δωδεκανήσου συμβάλλοντας στην καθημερινότητα των κατοίκων τους.

  Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μπαίνει στο παιχνίδι ένας ήδη υπάρχων σήμερα παίχτης της γραμμής, και αυτός δεν είναι άλλος από τον Μάριο Ηλιόπουλο και τη SEAJETS. Ξεκίνησε με το θρυλικό διώροφο δελφίνι Κυκλώνας  στην γραμμή Πειραιάς - Κυκλάδες - Ηράκλειο Κρήτης. Στη συνέχεια το 2002 δρομολογείται το Jet one η Superjet στη γραμμή Ηράκλειο - Σαντορίνη - Ίος - Νάξος - Μύκονος - Πάρος και επιστροφή. Το 2008 δρομολογούνται τα μεγαλύτερης χωρητικότητας  Master Jet και Kosmos Jet, τα οποία πραγματοποιούν και εκδρομές από το Ηράκλειο προς τη Σαντορίνη. Το 2012 μπαίνει το σημερινό Caldera Vista στη γραμμή, το οποίο κάνει στάση και στο Ρέθυμνο για τη εξυπηρέτηση ταξιδιωτικών γκρουπ και δραστηριοποιείται ως και σήμερα ενώ το 2014 δρομολογείται  στην γραμμή το μεγαλύτερο ταχύπλοο εν ενεργεία της χώρας το Terra Jet για ένα χρόνο. Το 2015 δρομολογείται το Champion Jet 1 και το 2016 ως και σήμερα το Champion Jet 2. Τέλος για το καλοκαίρι του 2018 δρομολογεί το Aqua Blue (πρώην Ιεράπετρα Λ) στην γραμμή Θεσσαλονίκη - Σκιάθο - Άνδρο - Τήνο - Σύρο - Πάρο - Μύκονο - Νάξο - Σαντορίνη - Ηράκλειο.

  Από το 2000 και μετά, δύο εταιρείες ενδιαφέρθηκαν και δρομολόγησαν πλοία τους που να εξυπηρετούν τη σύνδεση της Κρήτης με τη υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα. Η Aegean Speed Lines το 2011 με τα πλοία της Speedrunner 2 και 3 σε κυκλικές διαδρομές από το Ηράκλειο πρός τη Σαντορίνη, και το 2018 η Golden Star Ferries με τα πλοία της Superferry και Superferry 2 εναλλάξ στη διαδρομή Ραφήνα - Άνδρο - Μύκονο - Πάρο - Σαντορίνη - Ηράκλειο, δρομολόγιο που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

  Σήμερα εν έτη 2019 έχουμε 4 εταιρείες που εξυπηρετούν τη σύνδεση της Κρήτης με τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Την ΑΝΕΚ με το πλοίο της Πρέβελης (το οποίο τυπικά ανήκει στην Αιγαίον Πέλαγος θυγατρική της ΑΝΕΚ), την Golden Star Ferries με τα πλοία της Superferry και Superferry 2, την Seajets με τα πλοία της Caldera Vista και Champion Jet 2 και τις Μινωικές με το Santorini Palace αλλά και τα ημερήσια δρομολόγια των πλοίων της Κνωσσός και Φαιστός Παλας με τη ενδιάμεση στάση στο λιμάνι του Αδάμαντα της Μήλου.

  Η ομάδα του Souda Ships, αποφάσισε να ταξιδέψει με τα 2 μεγάλα ταχύπλοα της γραμμής Ηράκλειο - Κυκλάδες Santorini Palace και Champion Jet 2 μέχρι το νησί της Ίου και να σας μεταφέρει εικόνες και εντυπώσεις.

  Σάββατο 31 Αυγούστου. Φορτώνουμε τα πράγματα μας και ξεκινάμε νωρίς το πρωί για να φτάσουμε ως τις 9 στο λιμάνι του Ηρακλείου όπου μας περιμένει το Σαντορίνη Παλλάς. Η ώρα αναχώρησης είναι στις 9:45, ιδανική ώστε να μη φανεί σε κάποιον που ταξιδεύει από τα Χανιά βαρύ το πρωινό ξύπνημα. Φτάνουμε στο λιμάνι και αφού γίνεται ο καθιερωμένος έλεγχος των εισιτηρίων μπαίνουμε στο γκαράζ, όπου μας υποδεικνύεται η θέση που θα αφήσουμε το όχημα μας, ενώ μέλος του πληρώματος ήταν παρόν σε περίπτωση που χρειαστούμε βοήθεια. Το γκαράζ του, έχει εντυπωσιακή χωρητικότητα καθώς στο κυρίως γκαράζ και στο πατάρι υπάρχει χώρος για 117 οχήματα ή 101 ιχ και 2 λεωφορεία. Έχοντας τακτοποιηθεί στο γκαράζ, ανεβαίνουμε το κατάστρωμα το οποίο είναι γεμάτο με κόσμο και παρακολουθούμε από εκεί την αναχώρηση μαζί με πολλούς επιβάτες.  Ώρα 9:45 και ο Κάπτα Μανώλης Παναγιωτάκης με χειρουργικές κινήσεις βγάζει γρήγορα το Σαντορίνη από το λιμάνι και σε σύντομο χρονικό διάστημα είμαστε στο δρόμο για το λιμάνι του Αθηνιού στην Σαντορίνη . Το προσωπικό του πλοίου μας φωνάζει να μπούμε εντός του πλοίου καθώς είναι επικίνδυνο να στέκεσαι έξω εξαιτίας του αέρα που δημιουργείται από τη ταχύτητα που πλέουμε. Το πλοίο ήταν κατάμεστο με 890 άτομα σε συνολική χωρητικότητα 1220 ατόμων. Μέχρι να φτάσουμε στην Σαντορίνη έχουμε μερικό χρόνο στη διάθεση μας ώστε να εξερευνήσουμε το πανέμορφο και πολυτελές εσωτερικό του.


Οι χώροι του πλοίου εκτείνονται σε 3 επίπεδα. Το κάτω κατάστρωμα διαθέτει δερμάτινα καθίσματα αεροπορικού τύπου τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν 368 επιβάτες. Σε αυτόν τον χώρο επίσης βρίσκονται και καμπίνες για το πλήρωμα.

Περνάμε στο κυρίως κατάστρωμα, στο οποίο βρίσκονται οι περισσότερες παροχές για τον επιβάτη και είναι το κατάστρωμα που αντικρίζει με το που μπαίνει στο πλοίο. Στο κατάστρωμα αυτό, υπάρχουν 684 δερμάτινα αεροπορικού τύπου καθίσματα χωρισμένα σε 3 ζώνες (248 - 212 - 224) και 4 θέσεις διαμορφωμένες για άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και χώρος φύλαξης αποσκευών, το πρυμιό εξωτερικό κατάστρωμα, η ρεσεψιόν του πλοίου και δίπλα από αυτή το κατάστημα του πλοίου, όπου μπορεί κανείς να ψωνίσει διάφορα αντικείμενα που πιθανόν να χρειαστεί στο ταξίδι του και όχι μόνο. Τέλος, στο κατάστρωμα αυτό υπάρχει καφετέρια σε κάθε ζώνη καθισμάτων του καταστρώματος που προσφέρουν ροφήματα η σνακ σε αρκετά προσιτές τιμές, οι κοινόχρηστες τουαλέτες και ακόμα μερικές καμπίνες για το πλήρωμα.

Στο κατάστρωμα της γέφυρας, ένα επίπεδο πάνω έχουμε το σαλόνι της πρώτης θέσης με 101 δερμάτινες πολυθρόνες και αντίστοιχα την καφετέρια για τους επιβάτες της πρώτης θέσης. Εντυπωσιακός είναι ο τεράστιος γυάλινος θόλος που φωτίζει τον χώρο ενώ και σε αυτό το κατάστρωμα υπάρχει εξωτερικός χώρος ο οποίος όμως προορίζεται για τους επιβάτες της πρώτης θέσης.

Λίγο πριν τη άφιξη στην Σαντορίνη επισκεπτόμαστε τον χώρο της γέφυρας. Εκεί μας υποδέχεται ο Πλοίαρχος κος Εμμανουήλ Παναγιωτάκης και  ο Α' μηχανικός κος Σκανδάλης Δημήτριος. Μας ξεναγούν στη υπερσύγχρονη γέφυρα περιγράφοντας μας το δρομολόγιο το οποίο γίνεται τόσο γρήγορα και ευέλικτα που θυμίζει δρομολόγιο του υπεραστικού ΚΤΕΛ (φυσικά το δρομολόγιο του Σαντορίνη είναι καλύτερο απο δρομολόγιο του ΚΤΕΛ). Στη συνέχεια μας μίλησαν λέγοντας μας μερικά πράγματα για το πλοίο τους. Το Σαντορίνη Παλλάς κατασκευάστηκε το 2005 στα ναυπηγεία Austal της Αυστραλίας, φημισμένα στην κατασκευή ταχύπλοων καταμαράν, για λογαριασμό της Hellenic Seaways. Το πλοίο έχει ολικό μήκος 85.16 μέτρα, ολικό πλάτος 21,15 μέτρα, βύθισμα 3,03 μέτρα ενώ διαθέτει 4 Caterpillar μηχανές 9650 ίππων η κάθε μια ο συνδυασμός αυτός του δίνει μία μέγιστη ταχύτητα της τάξεως των 40 κόμβων ενώ η υπηρεσιακή του είναι στους 33 κόμβους. Η κατανάλωση του για το κυκλικό ταξίδι είναι στους 40 με 42 τόνους πετρέλαιο. Μέτα τη παραλαβή του από την Hellenic Seaways δρομολογείται στη γραμμή της παροναξιάς όπου σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Το 2009 εκδηλώνεται φωτιά σε μία από τις μηχανές του πλοίου η οποία σβήνεται με ιδία μέσα και καταπλέει στο λιμάνι της Σερίφου όπου αποβιβάζει τους επιβάτες του. Το 2013 δρομολογείται στη γραμμή Ηράκλειο - Κυκλάδες αντικαθιστώντας τα ομόσταυλα Highspeed 4 και Flying Cat 4. Το 2015 στο Κερατσίνι ξεσπά φωτιά στο πλοίο κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης και οι κοινόχρηστοι χώροι καταστρέφονται εντελώς, έτσι αφού πρώτα ξηλώνεται το πλοίο από το γκαράζ και πάνω, οδηγείται, στη συνέχεια στα ναυπηγεία Ficantieri στη Ιταλία όπου στη ουσία ναυπηγείται από τη αρχή και ολοκληρώνεται το 2016, οπότε πλέον μιλάμε για ένα πλοίο του 2016. Επιστρέφει στη ενεργό δράση με το όνομα πλέον Highspeed 7 και 2 χρόνια αργότερα, το 2018 εξαγοράζεται από τις Μινωικές Γραμμές και μετονομάζεται σε Σαντορίνη Παλλάς

Φτάνουμε σιγά σιγά στο λιμάνι του Αθηνιού στην Σαντορίνη. Τα υπερσύγχρονα συστήματα του πλοίου βοηθάνε σημαντικά τον πλοίαρχο και κατευθύνει το πλοίο λίγο έξω από το λιμάνι και εμείς περιμένουμε για λίγο μέχρι να αδειάσει η προβλήτα μας. Με γρήγορες κινήσεις ο κάπτα Μανώλης ελλιμενίζει το πλοίο στη προβλήτα, τόσο εύκολα, σαν να παρκάρει ένα μίνι βαν στο εμπορικό κέντρο. Ο καπετάνιος μένει στη βαρδιόλα επιβλέποντας τη διαδικασία της φορτοεκφόρτωσης η οποία ξεκινά επιτόπου και πρέπει να γίνει σωστά για να φύγει το πλοίο χωρίς καθυστερήσεις. Αποβιβάζονται 440 επιβάτες και επιβιβάζονται 210, για τους επόμενους προορισμούς του δρομολογίου την Ίο τη Πάρο και τη Μύκονο. Η επιβίβαση ολοκληρώνεται και κατευθυνόμαστε δυτικά της νήσου Θηρασίας για να οδηγηθούμε στο λιμάνι της Ίου καθώς δεν επιτρέπεται η διέλευση με μεγάλη ταχύτητα από τη καλντέρα.

Μένουμε λίγο ακόμα στη γέφυρα του Σαντορίνη χαζεύοντας τα άλλα πλοία που περνάνε δίπλα μας έχοντας μια ευχάριστη συζήτηση με το πλήρωμα της γέφυρας. Φεύγοντας τους αποχαιρετάμε για να ετοιμαστούμε για τη αποβίβαση μας στη Ίο. Εκεί τελειώνει το ταξίδι μας με το Σαντορίνη Παλλας, έχοντας μείνει έκθαμβοι από τη μοντέρνα πολυτέλεια του, την φανταστική ναυτική τεχνολογία της γέφυρας του, άλλα και συνάμα συγκινημένοι που μετά από τόσα χρόνια απουσίας από τη γραμμή των Κυκλάδων οι Μινωικές επέστρεψαν ξανά δριμύτερες.

  Όπως είναι όμως γνωστό, όλα τα ωραία έχουν και ένα τέλος. Έτσι μετά από την ολιγοήμερη διαμονή στο υπέροχο νησί της Ίου ήρθε η ώρα της επιστροφής. Έτσι λοιπόν κατευθυνόμαστε από τη χώρα προς το λιμάνι της Ίου για να περιμένουμε το Champion Jet 2 για τη επιστροφή μας στο Ηράκλειο. Μέχρι να φτάσει η ώρα της άφιξης του πλοίου πολλά ταχύπλοα και άλλα πλοία κατέπλευσαν στο λιμάνι, το οποίο όπως φαίνεται ακόμα και στη εκπνοή του καλοκαιριού έχει αρκετή επιβατική κίνηση. Η ώρα 15:40 και το πλοίο μας καταπλέει στο λιμάνι του νησιού με γρήγορες κινήσεις και χωρίς να χρειαστεί να φουντάρει την άγκυρα του σε αντίθεση με πολλές αφίξεις που παρατηρήσαμε στο λιμάνι εκείνο το μεσημέρι. Επιβιβαζόμαστε με την βοήθεια του πληρώματος από τον μεγάλο πρυμιό καταπέλτη και αφήνουμε το αυτοκίνητο στη θέση που μας υποδεικνύει το πλήρωμα του γκαράζ. Παρατηρούμε αμέσως ότι το γκαράζ του είναι τεράστιο και πραγματικά τα νούμερα είναι εντυπωσιακά καθώς έχει χωρητικότητα για 200 Ι.Χ στο κυρίως γκαράζ και στα πατάρια του. Αυτό μας προϊδεάζει ευχάριστα για το τι θα συναντήσουμε στο εσωτερικό του πλοίου.


  Ανεβαίνουμε μέσω της σκάλας που οδηγεί από το γκαράζ στο κυρίως κατάστρωμα. Το μεγάλο φάρδος του πλοίου δίνει τη ευχέρεια για τη ύπαρξη μεγάλων χώρων  και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι εμφανές με το που εισέλθει κανείς. Στο κυρίως κατάστρωμα βρίσκεται σχεδόν το σύνολο των παροχών του πλοίου. Έχουμε το μεγάλο σαλόνι της οικονομικής θέσης με μεγάλα αεροπορικά καθίσματα που έχουν υφασμάτινη επένδυση, το οποίο καταλαμβάνει το μισό από το μήκος του καταστρώματος και πρύμα υπάρχει ακόμα ένας χώρος περίπου 100 θέσεων για την Premium οικονομική θέση. Στο κατάστρωμα αυτό, υπάρχει μία μεγάλη καφετέρια η οποία εξυπηρετεί τους επιβάτες του συνόλου της οικονομικής θέσης. Πρύμα επίσης υπάρχει το κατάστημα του πλοίου το οποίο διαθέτει μια κολεξιόν από καλοκαιρινά ρούχα και είδη, αλλά και αντικείμενα που πιθανόν να χρειαστεί ο επιβάτης στο ταξίδι του. Δίπλα από το κατάστημα έχουμε το σαλόνι της διακεκριμένης θέσης το οποίο διαχωρίζεται από τους υπόλοιπους χώρους με μία γυάλινη πόρτα και έχει 19 δερμάτινες πολυθρόνες για επιβάτες της πρώτης θέσης. Τα καθίσματα είναι αρκετά αναπαυτικά ενώ υπάρχει συνεχώς άνθρωπος του πληρώματος για να εκτελέσει την κάθε επιθυμία του επιβάτη. Απέναντι από το σαλόνι της πρώτης θέσης έχουμε τον παιδότοπο για τούς λιλιπούτειους επιβάτες αλλά και το κιόσκι πληροφοριών. Στο κατάστρωμα αυτό έχει εξωτερικές περατζάδες, σε κάθε πλευρά του πλοίου οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθ' όλη την διάρκεια του ταξιδιού και είναι κάτι που σίγουρα δεν συναντάς εύκολα σε σύγχρονο πλοίο. 

  Ένα όροφο παραπάνω συναντάμε τη Premium οικονομική με δερμάτινες πολυθρόνες σε διαφορετικό χρώμα απο αυτές του Main Deck που έχουν δυνατότητα ανάκλησης όπως και σε αυτές που βρίσκονται στο παρακάτω κατάστρωμα, σε αντίθεση με τα καθίσματα της οικονομικής. Συνολικά η χωρητικότητα του Champion Jet αγγίζει τα 1000 άτομα. Στο χώρο αυτό υπάρχει μία μεγάλη καφετέρια με τραπεζοκαθίσματα που θυμίζει συνοικιακή καφετέρεια. Το σύνολο των εξωτερικών χώρων του πλοίου  είναι αχανές. Στους εξωτερικούς χώρους υπάρχουν εξωτερικά καθίσματα ενώ υπάρχει και χώρος φύλαξης κατοικίδιων. 

  Στο ίδιο ντέκ, υπάρχει και η γέφυρα του πλοίου, εκεί μας υποδέχεται ο πλοίαρχος ο κος Αθανάσιος Ιωάννου για να μας ξεναγήσει στο βασίλειο του και να μας πει μερικά πράγματα τόσο για το πλοίο όσο και για τη ιστορία του. 

 

Το Champion Jet 2 κατασκευάστηκε το 1997 στα επίσης φημισμένα για καταμαράν ναυπηγεία Incat στη Ταζμανία με το όνομα Incat 044, με μήκος 86,62 μέτρα, πλάτος 26 μέτρα, βύθισμα 3.5 μέτρα ενώ διαθέτει 4 Ruston μηχανές συνολικής απόδοσης 9490 ίππων με κατανάλωση 35 τόνων στο κυκλικό αυτό δρομολόγιο Κρήτη - Κυκλάδες, αυτό το σύνολο δίνει στο Champion Jet 2 μέγιστη ταχύτητα 41 κόμβων και υπηρεσιακή της τάξεως των 36 κόμβων. Καθώς όμως δεν υπήρχε κανείς για να το αγοράσει,έτσι λοιπόν για να βρουν τα ναυπηγεία αγοραστή για το σκάφος το μετακίνησαν στη Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Δανία. Εκεί τραβά τη προσοχή της Condor Ferries καθώς έψαχνε πλοίο για τη νέα της γραμμή του Πάουλ της Αγγλίας με τα νησιά στα στενά της Μάγχης και νοικιάζεται με Option αγοράς όπως και έγινε λίγους μήνες μετά δίνοντας του το όνομα Condor Express. Το πλοίο αυτό ήταν άκρως επιτυχημένο για τη εταιρεία του η οποία το 2015 ναυπήγησε ένα μεγαλύτερο και γρηγορότερο Trimaran σκάφος το Condor Liberation.  Έτσι παίρνει το δρόμο για τη χώρα μας για λογαριασμό της Seajets και μπαίνει το ίδιο καλοκαίρι μίας που το σκάφος ήταν σε άριστη κατάσταση στο δρομολόγιο Πειραιάς - Μύκονος - Νάξος - Σαντορίνη ενώ από το επόμενο καλοκαίρι δρομολογείται στη γραμμή Ηράκλειο - Σαντορίνη - Ίος - Νάξος - Μύκονος - Πάρος με προσέγγιση στο Ρέθυμνο κάθε Τρίτη και Πέμπτη, δρομολόγιο που συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Η γέφυρα του είναι καλοφτιαγμένη και άκρως λειτουργική ενώ άξια προσοχής είναι τα σύγχρονα συστήματα πλοήγησης και ασφαλείας αλλά και το Joystick που υπάρχει στη κεντρική κονσόλα αλλά και στις βαρδιόλες που υπάρχουν σε κάθε πλευρά της γέφυρας και χάρη σε αυτό ο πλοίαρχος μπορεί να κυβερνήσει με ευκολία όλο το πλοίο. Μία ώρα μετά τη άφιξη του πλοίου στη Ίο το Champion Jet 2 φτάνει στο λιμάνι του Αθηνιού εκεί το περιμένει κυριολεκτικά μία λαοθάλασσα ανθρώπων που το περιμένουν για να πάνε στο λιμάνι του Ηρακλείου. Η επιβίβαση γίνεται γρήγορα και οργανωμένα ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε αφήσει τη Σαντορίνη πίσω μας και μας αγκαλιάζει η θάλασσα με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Ενώ είχαμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον πλοίαρχο Κο Ιωάννου η ώρα περνά και λίγο πριν της 7 το πλοίο με μία γρήγορη και εντυπωσιακή μανούβρα προσεγγίζει  το λιμάνι τού Ηρακλείου και το κάπου εδώ, το ευχάριστο αυτό ταξίδι μας τελειώνει.

  Εδώ σας αποχαιρετούμε για τώρα καθώς τα ταξίδια με το Souda Ships συνεχίζονται, όμως νοιώθω τη ανάγκη να ευχαριστήσω Τον Πλοίαρχο του Σαντορίνη Παλλάς Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, τον πρώτο μηχανικό, Σκανδάλη Δημήτριο, επίσης αντίστοιχα τον πλοίαρχο του Champion Jet 2 Αθανάσιο Ιωάννου, αλλά φυσικά και όλους εσάς που μας παρακολουθείτε και μας στηρίζετε.